Поликлиника Манолеви

admin

kontinuirano-sledenje-glikoza-cgm

Континуирано следење на гликоза (CGM) за подобра контрола на дијабетес

Во Поликлиника Манолеви, нашиот Центар за остеопороза, дијабетес и болести на метаболизмот се посветува за обезбедување на најновите технологии за управување со дијабетес. Една од најзначајните иновации е системот за континуирано следење на гликоза (CGM). CGM е револуционерен уред кој значително го подобрува управувањето со дијабетесот преку постојано мониторирање на нивото на гликоза во крвта. […]

Континуирано следење на гликоза (CGM) за подобра контрола на дијабетес Read More »

Тивка болест што ги прави коските склони кон скршеници

Слаби и кршливи коски водат до ризик за настанување на фрактури. Раното откривање со DXA-a скен овозможува навремена превенција од фрактури.Остеопорозата не претставува само “ронење“ т.е. разградување на коската кое настанува со менопаузата. Голем број на ризик фактори допринесуваат до забрзано разградување, независно од менопаузата и полот. Возраста и полот се неменливи (не-модифицирачки) фактори. Кај

Тивка болест што ги прави коските склони кон скршеници Read More »

morbilli

Мали сипаници-морбили

Предизвикувач и ризични групи Mали сипаници-морбили се високо заразно инфективно заболување предизвикано од вирусот на Морбили. Се работи за РНК вирус од фамилијата на Paramyxoviridae. Важи за високо заразен, инфективен вирус бидејќи брзо и лесно се пренесува со кивање и кашлање при близок контакт со болен или директен контакт со секрети од заразни луѓе. Може

Мали сипаници-морбили Read More »

varicella

Варичела (овчи сипаници)

Варичела или овчи сипаници е една од најчестите детски болести. Се работи за доста заразна детска болест предизвикана од варичела зостер вирусот од фамилијата на Херпес вируси. Најголемиот број деца ја прележуваат без компликации. Најголемата инциденција е во периодот од втората до шестата година од животот. Може да ја прележат и новородени и возрасни лица

Варичела (овчи сипаници) Read More »

pertussis

Пертусис или голема (црна, магарешка) кашлица

Вовед и епидемиологија И покрај тоа што луѓето мислат дека пертусис е болест на минатото, сепак се работи заболување кое сеуште е присутно во целиот свет. Така на пример во последните 10 години, во САД во 2012 година е забележан рекорден број на случаи за една година (околу 48000 случаи), како и просечна смрт од

Пертусис или голема (црна, магарешка) кашлица Read More »

preventivni-pregledi-mazi

Превентивни здравствени прегледи за мажи на возраст од 20 до 60 години

Одржувањето на добро здравје е клучно во секоја фаза од животот, а за мажите на возраст помеѓу 20 и 60 години, редовните здравствени прегледи се од суштинско значење за рано откривање на потенцијалните проблеми и обезбедување подолг, поздрав живот. Ајде внимателно да ги разгледаме превентивните здравствени прегледи што мажите треба да ги направат во различни

Превентивни здравствени прегледи за мажи на возраст од 20 до 60 години Read More »

redovni-pregledi-zeni

Грижа за здравјето: Значење на редовните прегледи за жените

Добредојдовте, драги читатели, во најновата блог статија од Поликлиника Манолеви, каде што навлегуваме длабоко во темата што е камен-темелник за здрав и исполнет живот: редовни здравствени прегледи за жените. Во нашите брзи животи, лесно е да се занемари важноста на овие рутински лекарски контроли. Меѓутоа, во оваа статија, ќе покажеме зошто овие прегледи се не

Грижа за здравјето: Значење на редовните прегледи за жените Read More »

zamasten-crn-drob

Регенерација или обнова на црниот дроб преку промена во видот на храна и физичката активност

Неалкохолно замастениот црн дроб не претставува едно “обично замастување“ туку, состојба која мора многу внимателно да се процени кај секоја индивидуа поединечно, да се направи дијагностичка проценка и степенување кои понатака ќе водат кон правилен терапевтски пристап.

Регенерација или обнова на црниот дроб преку промена во видот на храна и физичката активност Read More »

Скриени опасности од климатизерите за респираторното здравје на децата

Дали знаевте дека клима уредите може да претставуваат ризик за респираторното здравје на вашето дете? Студиите сугерираат дека лошо одржуваните климатизери можат да содржат штетни микроорганизми како легионела, мувла, бактерии и вируси, што може да доведе до тешки респираторни заболувања кај децата. Симптомите како што се затнат нос, болки во грлото, кашлање и отежнато дишење никогаш не треба да се игнорираат. Од клучно значење е да се осигурате дека вашиот клима уред редовно се чисти, филтрите се менуваат и квалитетот на воздухот во просториите е врвен за да се намалат овие ризици.

Скриени опасности од климатизерите за респираторното здравје на децата Read More »

Останете еден чекор понапред од сезонските болести: водич за јули

Знаењето е ваша најдобра одбрана од вообичаените болести во месец јули. Останете проактивни и заштитете го вашето здравје со тоа што ќе бидете свесни за симптомите, советите за превенција и кога да побарате медицинска помош. Ајде да ги разгледаме првите 5 сезонски заболувања за кои треба да знаете овој месец.

Останете еден чекор понапред од сезонските болести: водич за јули Read More »