Поликлиника Манолеви

Субакутен Тироидитис: причина за болка во вратот

Имате болка во вратот? Тоа би можело да биде субакутен тироидитис. Посетете ја Поликлиника Манолеви или закажете преглед кај д-р Александар Манолев, нашиот специјалист по интерна медицина. Со неговата експертиза, тој може точно да дијагностицира и третира болка во вратот поврзана со акутно воспаление на тироидната жлезда. Не дозволувајте непријатноста повеќе да ве спречува!!

Субакутен Тироидитис: причина за болка во вратот Read More »

Болки во грлото и воспаление на ждрелото и крајниците (фарингитис и тонзилитис)

Болки во грлото и воспаление на ждрелото и крајниците (фарингитис и тонзилитис) предизвикани од Streptococcus pyogenes gr.A и Streptococcus B-haemoliticus може да предизвикаат акутни инфекции но и сериозни компликации доколку не се лекуваат правилно и навремено.
Дознајте за симптомите, третманот и превенцијата на стрептококните инфекции во нашата најнова блог статија. Ако Вие или Вашето дете имате симптоми, не двоумете се да закажете преглед и консултација во Поликлиника Манолеви уште денес!

Болки во грлото и воспаление на ждрелото и крајниците (фарингитис и тонзилитис) Read More »

Инфекции на уринарниот тракт: причини, симптоми, дијагноза и третман

Дали чувствувате чести нагони за мокрење, печење и болка при мокрење, заматена урина со непријатен мирис, па дури и треска и болки во долниот дел на стомакот? Можеби страдате од инфекција на уринарниот тракт (ИУТ), која е една од најчестите инфекции. ИУТ имаат неколку класификации, а нивната преваленца е поголема кај жените поради нивната анатомија. Ако се сомневате дека имате ИУТ, побарајте лекарска помош, а вашиот лекар ќе го дијагностицира преку уринокултура и ќе ви го препише соодветниот антибиотик за вас. Не заборавајте да пиете многу вода и да избегнувате надразнувачи на мочниот меур како кафе, агруми, алкохол и зачинета храна. Грижете се за вашето уринарно здравје!

Инфекции на уринарниот тракт: причини, симптоми, дијагноза и третман Read More »

Испитувања на крв и столица за Хеликобактер пилори

Погледнете ја нашата најнова блог статија за важноста на правилната подготовка за лабораториски испитувања на крвта и разбирањето на различните компоненти од комплетната крвна слика!

Дознајте како испитувањата на крвта можат да дадат вредни увиди за вашето целокупно здравје и да откријат потенцијални здравствени проблеми.

Плус, прочитајте за неинвазивен и сигурен начин за тестирање за присуство на бактерии Helicobacter pylori користејќи испитување на примерок од столицата.

Кликнете веднаш за да преземете проактивни чекори кон подобрување на вашето здравје!

Испитувања на крв и столица за Хеликобактер пилори Read More »

Инфекција со Хеликобактер пилори и гастритис

Дали чувствувате болка во горниот дел на стомакот, надуеност или гадење?

Тоа може да биде гастритис предизвикан од Helicobacter pylori, честа бактериска инфекција. Лошите хигиенски навики и нискиот социо-економски статус го зголемуваат ризикот од инфекција.

Препознавањето на симптомите и барањето лекарска помош е од клучно значење за да се избегнат компликации како што се чир на желудникот па дури и рак.

Може да биде потребна антацидна терапија или антибиотски третман.

Да ја шириме свеста и да се грижиме за нашето дигестивно здравје!

Инфекција со Хеликобактер пилори и гастритис Read More »

Бојан Киров – Дијабетесот не ми претставува никаква пречка да го живеам животот нормално, како и секој друг човек

По повод 14-ти Ноември, светскиот ден на дијабетесот, во чест на 5000 деца и возрасни во Република Македонија кои живеат со дијабетс Тип 1, Бојан Киров планира 5 искачувања на планината Водно (1060 метри) во текот на 1 ден при што секој 1 метар искачување симболично ќе биде посветен за секој пациент со Т1. За

Бојан Киров – Дијабетесот не ми претставува никаква пречка да го живеам животот нормално, како и секој друг човек Read More »

Искачување на Водно, 5000 метри за 5000 луѓе со Т1Д

По повод 14-ти Ноември, светскиот ден на дијабетесот, во чест на 5000 деца и возрасни во Република Македонија  кои живеат со дијабетс Тип 1, Бојан Киров планира 5 искачувања на планината Водно (1060 метри) во текот на 1 ден при што секој 1 метар искачување симболично ќе биде посветен за секој пациент со Т1. За

Искачување на Водно, 5000 метри за 5000 луѓе со Т1Д Read More »

Ординација по гинекологија и акушерство

Д-р Ивана Наков Почитувани девојки, жени, трудници и мајки, Овој блог е наменет за сите вас, да ве едуцира, заеднички да решиме одредени дилеми. Ординацијата по гинекологија и акушерство при Поликлиника Манолеви е најнов сегмент, постоиме релативно кратко време, меѓутоа одлично го надополнивме посакуваниот концепт на грижа и заштита на целокупното семејно здравје. Во периодот

Ординација по гинекологија и акушерство Read More »

Ординација по педијатрија

М-р Д-р Елена Манолева Николовска Почитувани мајки и родители на нашите и ваши деца, Педијатрискиот блог како дел од останатите единици и блогови при Поликлиника Манолеви ќе има за цел да ги едуцира родителите и мајките на деца за многубројните прашања кои истите ги имаат во однос на новородените бебиња и доенчиња, малите деца од

Ординација по педијатрија Read More »

Кабинет по интерна медицина

Д-р Александар Манолев Почитувани и драги пациенти, пријатели и граѓани, Интернистичкиот блог во склоп на останатите специјалистички артикулации при Поликлиника Манолеви ќе има за цел да го подигне знаењето за голем број на заболувања,  од кои најголем дел се често присутни и одговорни за високата стапка на болести кај граѓаните. Интернистичката работа има јубилејна 10

Кабинет по интерна медицина Read More »