Поликлиника Манолеви

Субакутен Тироидитис: причина за болка во вратот

Во нашата секојдневна пракса, често среќаваме пациенти кои се жалат на болки во вратот, со сомнеж дека тоа може да е поврзано со тироидната жлезда. Но, дали навистина постои здравствена состојба која може да предизвика ненадејна, интензивна болка со потекло од тироидната жлезда? Сакаме да обратиме внимание на една ретко, но значајно заболување познато како субакутен тироидитис. Во Поликлиника Манолеви, ја имаме привилегијата што член на тимот лекари ни е д-р Александар Манолев, искусен специјалист по интерна медицина, чија субспецијалност е дијагностицирање и третман на заболувања на тироидната жлезда.

Што е Субакутен Тироидитис?

Субакутен тироидитис е воспаление на тироидната жлезда што може да биде причина за болка во вратот. Тоа е заболување типично предизвикано од вирусна инфекција која се случила 10-40 дена пред почетокот на симптомите. Во некои случаи, субакутен тироидитис може исто така да биде предизвикан и од одредени вакцини, како на пример тие против сипаници, Ковид-19, инфлуенца и параинфлуенца. Вирусите како Епштајн Бар, Инфлуенца, Параинфлуенца и Ковид – 19 се најчесто поврзани со ова заболување.

Приказ на случаи

Во 2022 година, нашиот тим има објавено официјален труд кој документира неколку случаи на субакутен тироидитис. Меѓу нив беа три случаи каде субакутниот тироидитис се разви после примање вакцина против Ковид-19 (Фајзер, Астра Зенека и Спутник). Исто така забележавме два случаи на субакутен тироидитис по инфекција со Ковид-19 и еден случај по породување, кој беше преклопен со претходна Ковид-19  инфекција (15 дена пред породувањето). Од посебно значење е што случаите по вакцинацијата против Ковид-19 имаа потешки симптоми споредено со оние по  Ковид-19 инфекција.

Симптоми и Дијагноза

Тежината на симптомите варира, од лесни до тешки. Болката во вратот и зголемената телесна температура се карактеристични знаци на субакутен тироидитис. Болката е типично локализирана во предниот дел од вратот, околу и под на гркланот. Таа се влошува при голтање или допир. За жал, поради сличност на симптомите со оние на претходната инфекција, субакутниот тироидитис често може да се превиди и да се третира со аналгетици и антибиотици. Лабораториските испитувања може да покажат покачена седиментација, типичен маркер за ова заболување. Нивоата на тироидни хормони, конкретно тироксин и TSH, имаат тенденција да флуктуираат. Ултразвучната дијагностика, вклучително еластографија, играат клучна улога за потврда на дијагнозата, дури и во случаи со минимална клинички презентација.

Третман

Терапијата на субакутен тироидитис првенствено вклучува употреба на аспирин или ибупрофен. Дозата варира во зависност од тежината на симптомите, типично се дава на секои 6, 8 или 12 часа. Кај потешките случаи, може да се размисли за третман со пропранолол и дексаметазон за смирување на воспалението и ублажување на болката предизвикана од страна на самото воспаление. Хормонската терапија е генерално непотребна, затоа што состојбата е минлива.

Ако имате болка во вратот и се сомневате дека таа е поврзана со тироидната жлезда, побарајте професионална помош во Поликлиника Манолеви. Д-р Александар Манолев, нашиот специјалист интернист, поседува обемно знаење и експертиза за дијагностицирање и третман на субакутен тироидитис. Не дозволувајте болката во вратот да ги попречи вашите секојдневни активности кога ефективниот третман е толку достапен. Подарете ја довербата на експертите од Поликлиника Манолеви кои ќе обезбедат персонализирана грижа и терапија.

АЛЕКСАНДАР МАНОЛЕВ

СПЕЦ. ИНТЕРНИСТ