Тивка болест што ги прави коските склони кон скршеници

Слаби и кршливи коски водат до ризик за настанување на фрактури. Раното откривање со DXA-a скен овозможува навремена превенција од фрактури.Остеопорозата не претставува само “ронење“ т.е. разградување на коската кое настанува со менопаузата. Голем број на ризик фактори допринесуваат до забрзано разградување, независно од менопаузата и полот. Возраста и полот се неменливи (не-модифицирачки) фактори. Кај […]

Тивка болест што ги прави коските склони кон скршеници Read More »