Поликлиника Манолеви

preventivni-pregledi-mazi

Превентивни здравствени прегледи за мажи на возраст од 20 до 60 години

Одржувањето на добро здравје е клучно во секоја фаза од животот, а за мажите на возраст помеѓу 20 и 60 години, редовните здравствени прегледи се од суштинско значење за рано откривање на потенцијалните проблеми и обезбедување подолг, поздрав живот. Ајде внимателно да ги разгледаме превентивните здравствени прегледи што мажите треба да ги направат во различни фази од нивниот живот како возрасни.

20-ти: градење здрава основа

Во вашите 20-ти, фокусирајте се на воспоставување здрави навики и правење на основни здравствени прегледи. Редовните прегледи вклучуваат:

 • Крвен притисок: најмалку на секои две години.
 • Холестерол: на секои пет години.
 • Прегледи на очи и заби: еднаш годишно.
 • Прегледи на кожата: редовно следење на бенките и другите кожни промени.

30-ти: будност и превенција

Како што навлегувате во 30-тите, време е да бидете повнимателни за вашето здравје. Покрај прегледите споменати погоре, земете ги во предвид и:

 • Гликоза во крвта: на секои три години.
 • Испитување на тестисите: редовните самопрегледи и клиничките прегледи се од суштинско значење.
 • Скрининг за рак на простата: Разговарајте со вашиот избран лекар за да го одредите вистинското време за почеток.

40-ти: здравствен фокус во средното доба

Во вашите 40-ти, превентивните прегледи стануваат уште поважни:

 • Скрининг за рак на дебелото црево: почнувајќи од 45 години или порано ако имате семејна историја.
 • Тест за коскена густина: особено за оние кои се изложени на ризик од остеопороза.
 • Здравје на срцето: сеопфатни прегледи за здравје на срцето, вклучувајќи ЕКГ и стрес тестови.

50-ти и потоа: одржување и рано откривање

 • Како што стареете, одржувањето на вашето здравје станува најважно:
 • Скрининг за дијабетес: редовни проверки, особено ако имате фактори на ризик.
 • Здравје на очите: редовни прегледи за состојби како глауком и макуларна дегенерација.
 • Тест на слухот: редовните прегледи на слухот стануваат важни.
 • Редовни здравствени прегледи: сеопфатни физички прегледи за следење на целокупното здравје.
preventivni-pregledi-mazi
Возраст Проекции
20-ти Крвен притисок, холестерол, вид, заби, кожа
30-ти Гликоза во крвта, (само)испитување на тестисите, простата (разговарајте со лекар)
40-ти Рак на дебелото црево, густина на коските, здравје на срцето
50-ти+ Дијабетес, здравје на очите, слух, сеопфатни здравствени прегледи

Запомнете, ова се општи упатства. Вашиот лекар може да даде персонализирани препораки врз основа на вашата здравствена историја и факторите на ризик. Со тоа што ќе останете проактивни за вашето здравје и ќе ги добиете потребните прегледи, правите витален чекор кон поздрава иднина.

preventivni-pregledi-mazi

Тагови: машко здравје, превентивни прегледи, здравствена свесност, здраво живеење, велнес патување, здравствени совети, проактивно здравје, проверки на здравјето

Клучни зборови: превентивни здравствени прегледи, прегледи за машко здравје, велнес прегледи, водич за свесност за здравјето, совети за машка здравствена заштита, скрининг за рано откривање, проактивни здравствени практики, благосостојба на мажите, водич за превентивна здравствена заштита, персонализирани здравствени проекции